tirsdag 26. oktober 2010

Blant Moskus og Villrein. Del 1


Det er slutten av oktober, og vinteren har så vidt begynt å feste grepet i Dovrefjell –Sunndalsfjella Nasjonalpark. To ivrige naturfotografer med et håp om gode naturopplevelser er på vei til området fra hver sin kant. Jeg og Fredrik S skal tilbringe de tre neste dagene og nettene i fjellheimen. På Hjerkinn blir kartet studert og utgangspunktet for turen blir Kongsvold.


Fra Kongsvold går turen gjennom bjørkeskogen med tunge sekker opp mot fjellet. Og allerede før vi er ute av bjørkeskogen, kommer en moskus ut på stien, kun 20-30m foran oss. Vi snur brått om, og går bestemt i motsatt retning. 20-30m er ikke i nærheten av det man kan kalle trygg avstand, men heldigvis bryr moskusen seg lite om vårt nærvær, og vi kan stoppe opp å glede oss over turens første møte med det flotte dyret. To dyr til viser seg å holde til i samme området, og vi tar en god runde rundt dyra før vi kommer opp på snaufjellet.


Oppe på snaufjellet får vi god oversikt, og kan observere to flokker med til sammen over 20 moskus. Et stykke inn i fjellet slår vi leir, og litt senere på ettermiddagen kan vi konstatere at en flokk på 12 moskus befinner seg kun noen få hundre meter fra leirplassen. På trygg avstand tar vi noen få bilder før vi rusler tilbake til teltet.


Nå har kulda lagt seg i fjellet, og fullmånen kommer til syne over fjellet i øst. Gradestokken kryper fort nedover, og to kalde fotografer kryper ned i soveposene, uvitende om hva som venter dem neste dag.


Dagen etter ligger kulda fortsatt som et lokk over landskapet, og to kalde hender fyrer opp primusen og varmer opp en kjele med havregrøt. Grøten blir spist mens vi venter på at sola skal komme fram. Og straks sola er framme, er vi på vei mot området der moskusflokken holder til.Dyra har ikke flyttet seg mye i løpet av natta, og vi tilbringer flere timer sammen med flokken i flott morgensol. Mye av tiden går med til fotografering, men vi tar oss også tid til å sette oss ned og bare være der med den avslappende moskusflokken og nyte natuopplevelsen.Etter en stund er det på tide å forlate flokken og sette kursen videre inn i fjellet, på jakt etter nye opplevelser. Mens vi rusler innover i fjellheimen observerer vi store flokker med snøspurv. En Kongeørn kommer seilende over oss i stor høyde, og nede blant steinene på bakken sitter en hare og håper at den hvite vinterpelsen sørger for at den ikke blir oppdaget.


Vi har bare kommet halvveis på dag 2, og så langt har vi vært heldige med turen. Inntrykkene og opplevelsene har vært mange, og minnebrikkene har allerede begynt å fylles opp. Men det skal vise seg at vi trenger plass til flere bilder i dagene som kommer…


siste del av turen kommer forhåpentligvis om noen dager...