mandag 15. august 2011

Gjøvdal: Bevermøte

Det har vært en sommer med mye regn, og langt mellom godværsdagene. Elva som renner gjennom dalen har til tider vært langt over normalen, og flere steder ligger hauger med kvist og kvast som forteller hvor stor vannstanden har vært. Det er allikevel bra med folk på hyttene rundt omkring.

En kveld sent i juli, gjør jeg og min bror oss klare for en kanotur. Det er mye folk på hyttene på denne tida, og mange har brukt dagen på bading og fisking. Men når kvelden kommer har de fleste kommet seg opp av vannet, og fiskerne har dratt båtene på land.


Men når folkelivet har lagt seg våkner det nytt liv i skogene. Og det er en liten bit av dette livet jeg og min bror har håp om å få oppleve idet vi forsiktig sparker oss fra land, godt påkledd for å unngå myggestikk. Å padle en slik kveld på stille vann er i seg selv en flott opplevelse, og man får en egen ro i kroppen av å forflytte seg på denne måten. Og etter å ha padlet en halv times tid, er den plutselig der. Helt inn ved land sitter beveren og spiser.


Utrolig hvor nær man kan komme når man sitter i båt! Vi siger sakte nærmere, og beveren blir oppmerksom på oss. Den legger seg på svøm, bare få meter fra båten, og tar en annen retning. Vi velger å la det bli med dette korte møtet, og lar beveren være i fred for denne gang.


Litt rikere på opplevelser padler vi sakte tilbake til hytta, der kveldsmat og varm dyne venter.