søndag 11. september 2011

Moskus i regnvær


Dovre er en plass jeg aldri blir lei av. Og det har etter hvert blitt mange turer hit. Sist tur var jeg sammen med Svein Roger Dahlen fra Skien, som for øvrig også har lagt ut bilder fra denne turen. Sjekk bildene her.  Og det var en flott tur vi hadde.
Det startet med fantastisk kveldslys den første dagen. Og vi valgte å slå leir ikke langt unna en større moskusflokk.Men så var det brått slutt på godværet. Dagen etter våknet vi til grått vær, og utpå morgenkvisten satte regnværet i gang. Men regnvær behøver ikke være dårlig fotovær. Snarere tvert om. Selv om jeg var noe engstelig for utstyret, trasket vi allikevel bort til moskusflokken, som ikke hadde flyttet seg mye i løpet av natta.


Erfarende fjellvandrere overlater ingenting til tilfeldighetene når det gjelder valg av teltplass. Og vi hadde selvfølgelig alle fasiliteter i umiddelbar nærhet. Vann i bekken, panoramautsikt til vakre fjellområder, og ikke minst tilgang på forsvarets egne mobile utedass. På bildet under har vi Svein Roger etter å ha prøvekjørt toalettet første gang.


Moskus var selvfølgelig hovedfokus på denne turen. Men vi var også så heldig å få et møte med villreinen. Vi så dem først på lang avstand, og klarte etter hvert å komme oss noe nærmere. Men villreinen på Dovre er ikke kjent som den mest tillitsfulle, så noe nærmøte ble det ikke.


Moskusen derimot er ikke like sky som villreinen. Og man skal se seg godt om når man stikker hodet ut av teltet. Morgen nummer to fikk vi besøk av en moskus som valgte å gå rett gjennom leirplassen. Den likte tydeligvis plassen godt og ble værende en god stund før den gikk videre.

Snøhetta er den høyeste toppen på Dovre med sine 2286 meter over havet. Og dette var turen da fjellet skulle bestiges. Snøhetta er en grei topp å bestige og ikke spesielt utfordrende dersom man er i rimelig god form. Men undertegnede fikk til sin store forskrekkelse erfare at formen ikke er den beste. Og til å være så høyt oppe, følte jeg meg overaskende langt nede da jeg kom opp.

Da var det godt å ta siste natta på ei hytte på Furuhaugli. Siste dag ble brukt på Fokstumyra. Og om ikke bildene ble de beste denne gangen, så fikk jeg krysset av en ny art i fugleboka. Jordugla var en av fuglene vi så fra fugletårnet. Til sammen tre myrhauker holdt også til i området, og nede på myra fikk vi også et glimt av elgen.