tirsdag 25. mai 2010

I Orrfuglens rike

Jeg, Håkon S og Odd L satte fredag kveld kursen mot Aust Agder, til en plass der alt som rører seg er fugler og dyr. Mennesker er det lite av i dette området. Og det eneste som finnes av stier er det dyrene selv som har laget. Og her skulle vi tilbringe hele pinsehelga.
Vi gjorde oss ferdig med den verste stigninga, og bestemte oss for å legge oss for kvelden da klokka var halv tolv. Og denne natta ble vi liggende under åpen himmel. Orrfuglene kunne vi høre fra flere kanter, og i løpet av natta og morgenkvisten hørte vi både lirype og gjøk.


Lørdag morgen rullet vi sammen soveposene og trasket videre. Vi kokte egg til frokost ved en liten bekk, hvor vi også fikk fylt opp drikkeflaskene, før vi trasket det siste stykket fram til der vi skulle slå opp teltene. Vi fant oss en flott plass med utsikt til flere kanter, og en finere teltplass har jeg aldri hatt.


Resten av dagen holdt vi oss i området rundt leirplassen, koste oss med god mat og brukte ellers dagen til fotografering og speiding. Indre Aust Agder er nok ikke plassen man drar til for å se mye fugl. Men vi observerte allikevel mye spennende. Blant artene vi så og hørte kan jeg nevne grå- og svarthvitfluesnapper, rødstjert, gjøk, lirype, orrfugl, ravn, trepiplerke, strandsnipe, toppand, kvinand og krikkand. Bilder av fugler og dyr ble det lite av for min del. Denne gangen var mesteparten av vekta i sekken god mat. Og det var kun vidvinkelen som ble med denne gangen.Når kvelden igjen nærmet seg, hørte vi orrfuglene igjen. Spillet ble tydeligere utover kvelden. Og ikke lenge etter at vi hadde krøpet inn i teltene, så kunne vi høre vingeslag og krasling i lyngen. Nå var det orrfuglene som igjen hadde tatt kontroll over heiene, og en bedre sovemedisin enn dette kan jeg ikke tenke meg.


Orrfuglspill var også det første jeg hørte søndag morgen. Og nå enda mer intenst enn kvelden før. Og om orrfuglene er en god sovemedisin, så er dem nok en enda bedre vekkeklokke.
Søndagen brukte vi ellers til litt lengre turer for å utforske området litt. Vi så mye fugler og mye spor etter firbente. Og ikke minst mye vakkert landskap. Det ble nok en knallfin dag med mye god mat og mange fine opplevelser.


Tidlig mandag morgen gikk turen nedover til dalen der bilden stod parkert. Og vi vendte nesa hjemover etter nok en vellykket tur i skogen.