fredag 24. september 2010

ADVARSEL! Jakta er igang


Har bodd i Trøndelag i ca en måned nå, og noen turer i skog og mark har det blitt. Og visst er det vakker natur her oppe. Allikevel er det naturen der hjemme som ligger mitt hjerte nærmest. Og det var deilig å være tilbake i skrimskogene igjen, da jeg og Hans Jørgen tok en tur forrige fredag. Med flott vær og behagelig temperatur gikk turen gjennom urørt og vakker natur i retning Kongstjern.


På stiene mot Kongstjern er det som regel lite folk å treffe. Men selv på en fredags formiddag, traff vi denne gangen på en håndfull mennesker. En av de første vi traff på, kom seilende nedover en liten skrent med hagla etter seg. Og menneskene vi traff, var stort sett stilt inn i jaktmodus. Og dette har selvfølgelig sin naturlige forklaring. Skogsfugljakta er i gang, og om ikke lenge går startskuddet for årets elgjakt. Ikke begriper jeg hvordan de kan klare å avlive disse vakre dyra, men jeg må nok bare innse at det finnes folk med andre begreper. Men bestander skal reguleres, og jakt må dem gjerne holde på med. Men jeg undrer meg allikevel på hvor disse folka blir av når jakta er over. Ikke vet jeg, men i skogen er dem i alle fall ikke. Og kanskje er det derfor vi stadig hører om jegere som har gått seg vill.

Det er foreløpig tidlig i årets jaktsesong. Men røde kors har visstnok vært ute på flere oppdrag allerede. Natt til 12. september ble en mann funnet av røde kors i Grue. Samme redningsselskap lette også etter en mann i Sør Trøndelag 15. september som til slutt dukket opp på en travbane i Rindal.

Men selv om det legger en liten demper på naturopplevelsen å møte skumle menn med skytevåpen i skogen, så må jeg allikevel si at det har sin underholdningsverdi. Hva hadde vel høsten vært uten alle de fantastiske jakthistoriene? Heldigvis hører vi sjelden om tap av liv. Men litt av hvert kan skje når jegerne treffer likesinnede for årets jakt. Ja….. for det hender faktisk at de treffer hverandre. For ikke lenge siden ble en jeger skutt i hodet av sin jaktkamerat et sted i Østerdalen. Og husker jeg ikke feil, ble en fotograf skutt under fjorårets jakt et sted i Numedalen. Men når jeg tenker meg om, er det mulig at plagsomme fotografer utgjør en liten del av kvota.

Jeg og Hans Jørgen overlevde i alle fall møte med jaktfolket. Og turen opp mot Kongstjern var en fornøyelse. Det var tydelig at det hadde kommet en del nedbør de siste dagene, og det var bra med vann i de små skogsbekkene. Og slike motiver kan man ikke la stå uprøvd. Mange bilder ble tatt. Og selv om de fleste bildene går i søplebøtta, er det moro allikevel.


Etter en liten matbit ved Kongstjern, gikk turen over Fantefjell tilbake igjen. Her er det mange små idylliske tjern og myrområder, og med det flotte været viste landskapet seg fra sin beste side. Lysegule bjørketrær vitnet om at høsten har begynt å feste grepet. Og den behagelige temperaturen gjør det til en drøm å være ute.


Ønsker alle en god høst, med eller uten skytevåpen.