tirsdag 23. august 2011

Gjøvdal: Livet i skogen. Del 2

Det har kommet mye nedbør i Gjøvdal i sommer, og oppe i fjellsidene dukker det stadig opp nye fosser, som ellers bare er for små bekker å regne. Elva Gjøv snor seg gjennom skogs og kulturlandskapet nede i dalen, og den vokser seg stadig større.

I en liten kulp i elva har en beverfamilie slått seg til ro. Og en kveld sitter jeg og Håkon nede i elva for å prøve å få et glimt av vår største gnager. Å sette seg slik til at det blir gode bilder er ikke alltid like lett, og jeg har brukt mange timer i elva i sommer uten å lykkes. Men at vi skulle få se bever var jeg nokså sikker på, og bare 10 minutter etter vi hadde satt oss kommer en av beverne fram, klipper av et lite rognetre, og drar det med seg ut i elva.En annen bever kommer snart til syne, klipper av en kvist av rogna til seg selv, finner seg en passende spiseplass og gnager i seg den lille rognekvisten. For en utrolig opplevelse det er å få sitte og se dyras naturlige atferd uten å forstyrre på noen måte.

Morgenen etter er vi igjen ute i skogen. Det fuktige været sørger for en ubeskrivelig stemning i skogen. Tåka driver over myrområder og små skogstjern, og vi kan snart kjenne varmen fra de første solstrålene som bryter igjennom.


Litt senere befinner vi oss ved et større vann lenger opp i dalen. Her må vi stoppe opp å ta en titt. Noe beveger seg i vannskorpa. Og det viser seg å være to lemen som har lagt ut på en lengre svømmetur. Normalt pleier man ikke å se lemen i Gjøvdalskogene, men i år kan man se lemen overalt.


Senere har vi fått selskap av Miroslaw, som bor i Gjøvdal. Han er godt kjent i dette området, og vi får være med på en tur i flott skogsterreng. På en høyde slår vi oss ned for å slappe av å ta noen bilder. En nydelig utsikt åpenbarer seg i sør, og under oss svever dvergfalken på jakt etter mat.
På vei tilbake kommer vi over en annen av skogens skapninger. Hoggormen freser, og er tydelig irritert over å bli forstyrret i sommersola. Også hoggormen har vært ofte å se i år. Og man skal opptre med forsiktighet, selv om hoggormen stort sett ser ut til å trekke seg unna når mennesker nærmer seg.


Også i år har det vært en opplevelsesrik sommer i Gjøvdal. Og så fort det blir tid, er jeg nok på vei innover i skogene igjen